Politiek & economie

Aan het hoofd van de republiek Egypte staat een president die wordt gekozen voor een ambtstermijn van zes jaar. De president heeft de uitvoerende macht en wijst één of meerdere vice-presidenten, een premier en een ministerraad aan. Het land kent een éénkamerparlement met 454 leden en daarnaast een raadgevend orgaan met 210 leden. In 2005 hadden de Egyptenaren tijdens de verkiezingen voor het eerst de keuze uit meer dan één kandidaat. Jarenlang regeerde president Mubarak op basis van verkiezingen waarbij hij de enige kandidaat was en waarbij de kiezers slechts de keuze hadden tussen ja en nee.

Omdat het overgrote deel van de Egyptische bevolking onder de armoedegrens leeft, hebben veel mensen dubbele banen. Echte werkloosheid kent men er niet. Voor een hongerloontje is er altijd wel werk te vinden.

Egypte is altijd een landbouwstaat geweest en ook vandaag de dag is landbouw een belangrijke bron van inkomsten. Ongeveer een derde van de werkende bevolking is werkzaam in deze sector. Graan, suikerriet, rijst, katoen en maïs zijn de belangrijkste landbouwproducten. Het belangrijkste exportproduct is katoen. Dit is echter niet erg geliefd bij de boeren om te verbouwen vanwege de hoge belasting op katoen. Veeteelt komt in Egypte alleen op kleine schaal voor. Veel zuivelproducten en vlees moet ingevoerd worden omdat de eigen productie van het land niet toereikend is. 

Ook de toeristenindustrie, de dienstensector en kleinschalige handel brengen bij veel mensen brood op de plank. Als toerist zie je dit vooral terug op straat waar veel Egyptenaren hun diensten en koopwaar aanbieden.

Meer weten over reizen naar Egypte?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Egypte