Geschiedenis

Het gebied dat we nu Frankrijk noemen, wordt al sinds de prehistorie door mensen bewoond. Dat bewijzen de vondsten van vuurstenen gebruiksvoorwerpen. Waarschijnlijk leefde de Cro-Magnonmens zo'n 15.000 jaar geleden in de zuidwestelijke delen.

In 121 voor Christus begonnen de Romeinen met hun verovering van Gallisch gebied. Zo’n zeventig jaar later was heel Gallië onderworpen aan de Romeinse keizer Julius Caesar. Toen het Romeinse Rijk in verval raakte, kwamen de Franken aan de macht. De koning van de Franken, Clovis, versloeg de Romeinen definitief in 486. Daarna erkenden alle Frankische stammen hem als koning. Na de dood van Clovis ontstond er onenigheid over zijn opvolging en viel het land weer uiteen. Inde 8e eeuw werd Frankrijk weer herenigd door Karel de Grote. 

In de 16e eeuw verspreidde het protestantisme zich in Frankrijk, wat leidde tot een aantal burgeroorlogen. Pas toen Koning Hendrik IV, een protestant die zich tot het katholicisme had bekeerd, de troon besteeg kwam er weer rust in het land. De absolutistische macht van Lodewijk XIV, de zonnekoning, bracht Frankrijk macht en welvaart. Frankrijk heerste over heel Europa. Roerige tijden keren terug toen revolutionairen en zelfs adel en bourgeoisie zich tegen de absolute monarchie keerden. Met de bestorming van de Bastille was de Franse Revolutie in 1789 een feit. In 1792 veranderde de monarchie in een republiek. Daarna regeerde Napoleon. Hij herstelde rust en orde in eigen land, maar rukte wel op in heel Europa. Aan zijn militaire avonturen kwam in 1815, bij de Slag van Waterloo, een eind. De monarchie werd hersteld, maar dit duurde niet lang. Na de verloren oorlog met Duitsland, waarbij Frankrijk Elzas-Lotharingen aan de Duitsers moest afstaan (1871), werd het land weer een republiek. Frankrijk kreeg Elzas-Lotharingen terug na de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Frankrijk voor een groot deel bezet. De rest van Frankrijk kwam onder het zogenoemde Vichy-bewind, dat samenwerkte met de nazi’s. De grote geallieerde invasie, die het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde, begon in juni 1944 met de landing op de Normandische stranden. Terwijl het ‘moederland’ zich herstelde van de oorlog, werd in de Franse koloniën gevochten tegen de nationalisten van Indochina (het huidige Vietnam, Laos en Cambodja) en Algerije. In 1954 brak ook een opstand uit in Algerije. Na een bloedige koloniale oorlog werd Algerije in 1962 onafhankelijk. Inmiddels waren ook de andere Noord-Afrikaanse koloniën van Frankrijk (Marokko en Tunesië) onafhankelijk geworden en was de tijd van Frankrijk als koloniale machthebber definitief voorbij.

Meer weten over reizen naar Frankrijk?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Frankrijk