Natuur & klimaat

Omdat het westen van Israël nog tot de mediterrane regio gerekend kan worden, zijn hier nog heel wat altijdgroene bossen te vinden. Op de krijtgrond van het kustgebergte en tot Jeruzalem en Galilea, groeien naaldbossen. Eikenbossen zijn te vinden op zandgronden in deze streken. Landinwaarts groeit er in het gebergte vooral struikgewas.

Als je naar het oosten reist, zie je de vegetatie overgaan in die van het steppegebied, waar alleen zeer taaie planten groeien die maar weinig water nodig hebben. De oever van de Jordaan heeft vrijwel geen vegetatie. In de zomer is de woestijn van Judea kaal en dor, maar in de winter is hij groen, en als je geluk hebt is hij in het voorjaar bij voldoende neerslag één grote wilde bloementuin. Er zijn maar liefst 160 natuurreservaten in Israël.

Omdat Israël tussen de Middellandse Zee en de woestijn ligt, kent het land maar liefst vier klimaatzones, van mediterraan tot woestijnklimaat. Het grootste gedeelte van Israël heeft twee seizoenen: een zomer die droog en heet is en een winter die koud en nat is. Soms valt er zelfs sneeuw.

Het westelijke deel van Israël heeft droge, hete zomers en zachte, vochtige winters dankzij een mediterraan klimaat. De slenk van el Ghor in het westen kent een woestijnklimaat.

‘s Zomers lopen de temperaturen in Israël plaatselijk vaak op tot meer dan 40°C, vooral als de woestijnwind uit het oosten waait. Gelukkig wordt de temperatuur overdag afgezwakt door de zeewind uit het westen.

Meer weten over reizen naar Israël?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Israël